Γράφει ο Αναστάσιος Λάμπρου, Φυσικοθεραπευτής

 

Γοητευτικός τίτλος, έτσι δεν είναι; Και ποιός δεν θα ήθελε θεραπεία για την ισχιαλγία, αυτό το «τσίμπημα», το κάψιμο, την οδυνηρή αίσθηση κάτω από το πίσω μέρος και έξω από το πόδι σας, μερικές φορές συνοδεύεται από μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και φυσικά πόνο στην πλάτη και / ή πόνο στο ισχίο; Τι προκαλεί την ισχιαλγία; Υπάρχει πραγματικά μια θεραπεία; Είναι πραγματικά τόσο απλό;

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα τα θέματα γύρω από την ισχιαλγία και μια έξυπνη, ολοκληρωμένη προσέγγιση για να την κρατάτε υπό έλεγχο.

Η ισχιαλγία (sciatica) είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο στο ότι, ενώ μπορεί να είναι μια διάγνωση, στην πραγματικότητα είναι  καλύτερα μια συμπτωματολογία ενός  δυσλειτουργικού νευρικού συστήματος. Αν και πυροβολεί τον πόνο στα κάτω άκρα σας, η αιτία της ισχιαλγίας είναι πιο πιθανή να βρίσκεται κάπου χαμηλά στην πλάτη και στη λεκάνη.

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε (ή αναμφισβήτητα ακόμη περισσότερα) πιθανά αίτια ή πηγές συμπίεσης ή ερεθισμού του ισχιακού νεύρου. Η πιο συνηθισμένη πηγή ισχιαλγίας είναι ο ερεθισμός των ριζικών νεύρων χαμηλά στην πλάτη, ιδιαίτερα στην κάτω οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τα επίπεδα Ο4-5 και Ο5-Ι1 στη σπονδυλική στήλη φέρουν το βάρος της καθημερινής μας φθοράς στο σώμα μας, γιατί αυτή είναι η θέση του κέντρου βάρους μας. Αυτό σημαίνει ότι εάν είχατε κάνει μαγνητική τομογραφία, οι αρθρώσεις και οι δίσκοι σε αυτή την περιοχή τείνουν να είναι οι πρώτοι τομείς της σπονδυλικής στήλης (και ίσως ολόκληρου του σώματος) που θα έδειχναν εκφυλιστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση και την καθημερινή ζωή.

Το ισχιακό νεύρο αποτελείται από συνδυασμένα νεύρα που εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη σε αυτές τις περιοχές. Οποιεσδήποτε αλλαγές στις δομές του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή στους σπονδύλους, μπορούν να δημιουργήσουν μια μηχανική πίεση πιέζοντας άμεσα τις ρίζες των νεύρων, οδηγώντας σε συμπτώματα ισχιαλγίας. Εκτός απ’αυτή την άμεση συμπίεση, μπορεί να συμβεί και εξίσου συνηθισμένα, ένας χημικός ερεθισμός της ρίζας των νεύρων. Αυτός ο τύπος ερεθισμού-συμπίεσης  πάει και έρχεται  με βάση τη θέση σας και είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά από παρατεταμένες στάσεις ή βαριά ανύψωση, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή. Το νεύρο μπορεί επίσης να είναι ερεθισμένο μηχανικά ή χημικά από μειωμένη ή υπερβολική κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης δημιουργώντας ασύμμετρο χώρο στο τρήμα (στην οπή εξόδου του, μεταξύ δυο σπονδύλων) όπου το νεύρο εξέρχεται από τη σπονδυλική στήλη. Άλλος χώρος όπου μπορεί να συμπιεστεί το νεύρο βρίσκεται στον απιοειδή μύ, στο πίσω μέρος της λεκάνης, ο οποίος εκτείνεται διαγώνια από τον μείζονα τροχαντήρα του μηριαίου οστού στο ιερό οστό, και από κάτω του (90%) ή από μέσα του (10%) διέρχεται το ισχιακό νεύρο, όταν εξέρχεται από τη λεκάνη. Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους ερεθίζεται το  ισχιακό νεύρο, τα συμπτώματα είναι πάντα στο ίδιο μονοπάτι κάτω από την μέση και στο πλάι του ποδιού.

Με πιο σοβαρή συμπίεση και / ή ερεθισμό του νεύρου, μπορεί να μην έχετε μόνο αλλαγές αισθητηριακού τύπου κάτω από το πόδι σας, αλλά επίσης να αρχίσετε να αισθάνεστε σφίξιμο, κράμπες και αδυναμία. Αυτές οι κράμπες μπορούν να επεκταθούν σε όλους τους μύες που καλύπτονται από το ισχιακό νεύρο, συμπεριλαμβανομένης της πελματιαίας περιτονίας στο κάτω μέρος του ποδιού σας, των ισχιοκνημιαίων μυών πίσω από τον μηρό, του έξω μέρους του μηρού σας και της πίσω πλευράς του ισχίου. Μπορείτε επίσης να χάσετε την αίσθηση της πορείας που διαγράφει  το ισχιακό νεύρο.