Λουμπάγκο

Φυσικές θεραπείες για το Λουμπάγκο.

Φυσικές θεραπείες για την μπλοκαρισμένη (πιασμένη) πλάτη και οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις. Όταν η πλάτη είναι κλειδωμένη και ο ασθενής κάμπτεται προς τα εμπρός, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές για γρήγορη βελτίωση.

Από τον Τάσο Λάμπρου, Φυσικοθεραπευτή

Για να μειωθεί ο χρόνος «επούλωσης», πρέπει να ακολουθήσετε τις ακόλουθες συμβουλές:

Εφαρμόστε θερμότητα στην πλάτη.

Χρησιμοποιείτε θερμότητα μόνο αφού περάσει η αρχική διόγκωση του μυϊκού σπασμού. Ποτέ μην βάζετε πάγο ή κρύο αντικείμενο στην πλάτη σας.

Πάρτε ένα ζεστό μπάνιο.

Ανάμεσα στις φυσικές θεραπείες υπάρχει το ζεστό μπάνιο ή το ντους. Μετά την πρώτη ημέρα, η θερμότητα αυξάνει την ελαστικότητα των μυών. Θα πρέπει να κάνετε μπάνιο σε υδρομασάζ για 20 λεπτά.

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να πάρουν ένα ζεστό μπάνιο ή να παραμείνουν στο υδρομασάζ για πολύ καιρό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στους 37 ° C για μεγάλες περιόδους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για το παιδί ή αποβολή (De-Kun – 2003).

Μπορείτε να αλείψετε μια θερμαντική αλοιφή  όπως το νύχι του διαβόλου (αρπαγοφυτο – devils claw) για να έχετε  κάποια ανακούφιση, ή ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες όπως arnica. Η μαλακή κοιλιακή ζώνη μπορεί να φορεθεί όλη την ημέρα, ενώ η ορθοπεδική ζώνη πρέπει να χρησιμοποιείται για μικρό χρονικό διάστημα ή όταν εκτελείται βαριά ή επαναλαμβανόμενη εργασία.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Μην ξεκουράζεστε στο κρεβάτι ή στον καναπέ όλη την ημέρα επειδή η ασθένεια μπορεί να επιδεινωθεί. Η στάση στο κρεβάτι μπορεί να είναι στα πλευρά ή στην ύπτια θέση (κοιλιά προς τα επάνω), αποφεύγοντας τον ύπνο στο στομάχι σας.

Διατηρήστε καλό μυϊκό τόνο στους κοιλιακούς και τους μυς της πλάτης.
Σε αντίθεση με ό, τι νομίζει κάποιος, η ανάπαυση δεν είναι η καλύτερη θεραπεία για τη θεραπεία ενός λουμπάγκο. Πράγματι ο πόνος χειροτερεύει. Μετά από μερικές ημέρες ανάπαυσης θα πρέπει να κάνετε ελαφριά σωματική δραστηριότητα.

Αγοράστε ένα νέο στρώμα. Ένα μαλακό στρώμα μπορεί να χειροτερέψει τα προβλήματα, όπως επίσης και ένα πολύ σκληρό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα στρώματα νερού  ανακουφίζουν τον πόνο στην πλάτη.

ΠΩΣ ΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΥΜΠΑΓΚΟ

Το μασάζ αυξάνει τη ροή του αίματος στην πλάτη, χαλαρώνει τους οσφυϊκούς μύες και προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών (φυσικό αντιφλεγμονώδες). Το κύριο πρόβλημα είναι ότι ο ασθενής δεν μπορεί να ισιώσει την πλάτη του επειδή υπάρχουν πρόσθιες μύες (στο επίπεδο της κοιλιάς) που έχουν συρρικνωθεί, γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε αυτούς τους μύες με μασάζ, ιδιαίτερα τον λαγονοψοιτη.

Χειροπρακτική και οστεοπαθητική. Ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης είναι μια επιλογή για να χαλαρώσετε τους μυς της πλάτης και να προάγετε τη θεραπεία.

Φυσικοθεραπεία / Ασκήσεις για να ξεκλειδώσετε την πλάτη

Στην περίπτωση μιας μπλοκαρισμένης πλάτης στην κάμψη (λουμπάγκο-το πρόσωπο κάμπτεται προς τα εμπρός), ο Mckenzie συνιστά μια μέθοδο για την ανάκτηση της σωστής στάσης χωρίς πόνο σε 45 ‘.

Η μέθοδος είναι πολύ απλή και γενικά αποτελεσματική.

1. Ξαπλώστε στο στομάχι σας με 2 μαξιλάρια κάτω από την κοιλιά σας.
Μόλις εξαφανιστεί ο πόνος, είναι δυνατή η αφαίρεση ενός μαξιλαριού. Εάν επανεμφανιστεί ο πόνος, μπορείτε να βάλετε το δεύτερο μαξιλάρι πίσω κάτω από την κοιλιά σας.

© Massimo Defilippo

2. Περιμένετε σε αυτή τη θέση μέχρι να παραμείνουν τα συμπτώματα.

Στη συνέχεια, η λειτουργία επαναλαμβάνεται έως ότου εξαφανιστεί ο πόνος ακόμη και με ένα μόνο μαξιλάρι.

© Massimo Defilippo

3. Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε το υπόλοιπο μαξιλάρι. Περιμένετε λίγα λεπτά, αν ο πόνος εμφανιστεί, βάλτε το μαξιλάρι πίσω κάτω από την κοιλιά σας. Επαναλάβετε έως ότου εξαφανιστούν τα συμπτώματα χωρίς μαξιλάρι.

© Massimo Defilippo

4. Τώρα είμαστε έτοιμοι να αντιστρέψουμε την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης.

  • Ανασηκώστε το στήθος και στηρίξτε το βάρος στους αγκώνες και στο στομάχι (θέση έκτασης).
  • Όταν εμφανιστεί ο πόνος, είναι απαραίτητο να επιστρέψετε στην πρηνή θέση (κοιλιά κάτω).
  • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία έως ότου εξαφανιστεί ο πόνος ακόμη και στην εκτεταμένη θέση.
© Massimo Defilippo

Γενικά μπορείτε να έχετε αυτό το αποτέλεσμα σε 45 ‘, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Μόλις η πλάτη δεν μπλοκάρει πλέον, ακόμα κι αν ο πόνος δεν έχει εξαφανιστεί, η γυμναστική είναι σημαντική τόσο για την πρόληψη του προβλήματος όσο και για την αποκατάσταση. Οι ασκήσεις δεν πρέπει να είναι επώδυνες. Χωρίς κάποιες απλές ασκήσεις, οι πίσω μύες μπορεί να εξασθενίσουν.

Όταν οι μύες είναι αδύναμοι, είναι δύσκολο να θεραπευτούν εντελώς.
Όταν έχετε τραυματισμό μυών, πρέπει να κάνετε συγκεκριμένες ασκήσεις για να ενισχύσετε τους μυς σας:

 • Ραχιαίοι,
 •  Πλάγια και πίσω των μηρών,
 • Κοιλιακοί.

Αυτές οι ασκήσεις είναι απλές:

 • Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός,
 • Μπορούν να εκτελεστούν στο σπίτι.

Εάν ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο, μπορεί να οδηγήσει ποδήλατο μετά τις πρώτες μέρες ξεκούρασης.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει; Πρόγνωση του ασθενούς με Λουμπάγκο.

Συνήθως τα συμπτώματα βελτιώνονται πολύ σε μερικές ημέρες.
Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μην αισθανθούμε πόνο για να εκτελέσουμε τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 • Κάμψη της μέσης (προοδευτικά),
 • Περιστροφή του κορμού (προοδευτικά),
 • Τρέξιμο,
 • Άλματα.

Όταν αρχίσετε  να αθλείστε  προτού θεραπευθείτε, ο σπασμός (το λουμπάγκο-το μάγγωμα) θα μπορούσε να επιδεινωθεί και να προκαλέσει χρόνιο πόνο στην πλάτη.