Φλεγμονή Ισχιακού νεύρου – Αιτίες και αποκατάσταση  για την ισχιαλγία.

Γράφει ο Αναστάσιος Λάμπρου, Φυσικοθεραπευτής

Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα. Όπως και όλα τα νεύρα ξεκινά από το νωτιαίο μυελό που βγαίνει από την οσφυϊκή μοίρα στο επίπεδο των τελευταίων 2 οσφυϊκών σπονδύλων και το πρώτο ιερό (L4-L5-S1).

Το ισχιακό νεύρο βγαίνει από τις δύο πλευρές της κατώτερης σπονδυλικής στήλης (στην πραγματικότητα τα ισχιακά νεύρα στο ανθρώπινο σώμα είναι δύο, δεξιά και αριστερά), περνάει στο πίσω μέρος των μηρών και φτάνει στα πόδια. Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη σύνδεση του νωτιαίου μυελού με τους μύες των ποδιών και των ποδιών. Πιο συγκεκριμένα, το ισχιακό νεύρο δίνει την κίνηση και την δύναμη  σε διάφορους μύες των κάτω άκρων μας και μας παρέχει αίσθημα αφής και πόνο εάν είναι απαραίτητο.

Το ισχιακό νεύρο νευρωνει επίσης μέρος το ακρου ποδιού, χάρη στο μήκος του και των πολλαπλών κλάδων του.

Η ισχιαλγία είναι πόνος στα κάτω άκρα που προκαλείται από ερεθισμό του ισχιακού νεύρου. Συνήθως τον αισθανόμαστε στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή περιοχή), πίσω από τον μηρό και μπορεί να ακτινοβολήσει κάτω από το γόνατο μέχρι το πόδι. Μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση καψίματος, μούδιασμα, αδυναμία ή γενικό πόνο.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αισθάνονται σαν κάποιος να τους  καρφώνει με καρφίτσες και βελόνες, άλλοι διαβεβαιώνουν ότι ο πόνος είναι παρόμοιος με ηλεκτροπληξία. Ωστόσο, ο πόνος όταν γίνεται αντιληπτός, υπάρχουν πολλά διορθωτικά μέτρα για να τον μετριάσουμε ή να τα εξαλείψουμε μόνιμα. Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί αμέσως ότι η χειρουργική επέμβαση για αυτό το είδος διαταραχής είναι όλο και πιο σπάνιο γεγονός σε σύγκριση με το παρελθόν. Η δέσμευση της Φυσικοθεραπείας και των Φυσικοθεραπευτών είναι να δώσουμε το μέγιστο στους ασθενείς μας, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης πάντα προσανατολισμένης στην επιστημονική έρευνα.

Αιτίες της ισχιαλγίας

Η ισχιαλγία  προκαλείται συνήθως από κάποιο είδος συμπίεσης ενός νωτιαίου νεύρου στο κάτω μέρος της πλάτης. Ο ιατρικός όρος για την ισχιαλγία είναι ο οσφυϊκός ριζικός πόνος, ο οποίος δείχνει ότι το σύμπτωμα προέρχεται από τη ρίζα του νεύρου. Οι ρίζες των νεύρων, βρίσκονται εκεί όπου τα νεύρα αναχωρούν από τη σπονδυλική στήλη. Αυτές οι ρίζες προέρχονται από την αριστερή και τη δεξιά πλευρά της στήλης μέσω των διαστημάτων (μεσοσπονδύλιων τρηματων) μεταξύ των σπονδύλων.

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα θα είναι διαφορετικά ανάλογα με το ποιο νωτιαίο νεύρο επηρεάζεται και πόσο συμπιεσμένο είναι. Για παράδειγμα, η συμπίεση του μηριαίου  νεύρου δίνει  μια τυπική συμπτωματολογία στο πρόσθιο μέρος  του μηρού, σε αντίθεση με το ισχιακό που προκαλεί συμπτώματα στο πίσω μέρος του ποδιού, από τον γλουτό έως και τον άκρα πόδα.

Μια διαφορετική ποικιλία συνθηκών της κάτω οσφυϊκής μοίρας μπορεί να οδηγήσει σε ισχιαλγία. Το ισχιακό νεύρο μπορεί να υποφέρει κυρίως λόγω:

  • Σπονδυλαρθρίτιδας
  • Κήλη-προβολή μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Σύνδρομο απειοηδους (piriformis)

Συχνά, εκτός από την κήλη του οσφυϊκού μεσοσπονδυλίου δίσκου , η οποία είναι η κύρια αιτία σοβαρής οσφυαλγίας με συμπτώματα κάτω από το γόνατο, οι άλλες αιτίες του ισχιακού πόνου είναι: δισκοπάθεια, σπονδυλολίσθηση, σπονδυλική στένωση ή οστεόφυτα και αρθρίτιδα στην σπονδυλική στήλη. Πολύ συχνά, ο ισχαιμικός πόνος προκαλείται από ερεθισμό της ρίζας νεύρου L5 ή S1 που βρίσκεται στην κάτω οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Αυτός ο ερεθισμός οφείλεται:

  • Κολλημένος δίσκος. Όταν υπάρχει μια μεσοσπονδυλική κήλη, ο ινώδης δακτύλιος του δίσκου είναι σπασμένος, γεγονός που προκαλεί τη διαρροή του εσωτερικού του περιεχομένου. Το εσωτερικό, που ονομάζεται pulposus nucleus (πηκτοειδής πυρήνας), είναι ένα μείγμα νερού, κολλαγόνου και πρωτεΐνης. Όταν οι πρωτεΐνες έρχονται σε άμεση επαφή με το ισχιακό νεύρο, το νεύρο ερεθίζεται  και φλεγμαίνει , καθώς από την συμπίεση υπάρχει ένας χημικός τραυματισμός.

 

  • Προβολή δίσκων. Ένας προεξέχων δίσκος (προεξοχή δίσκου) μπορεί επίσης να ερεθίσει τη ρίζα του ισχιακού νεύρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πηκτοειδής  πυρήνας παραμένει στον δίσκο. Ωστόσο, ο εξωτερικός ινώδης δακτύλιος του δίσκου εξασθενεί σε μία ή περισσότερες περιοχές, και ξεπροβάλει. Η προεξοχή μπορεί να ασκήσει πίεση στην κοντινή ρίζα ισχιακού νεύρου.

Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι η ταλαιπωρία ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου  είναι σχεδόν πάντα μια κατάσταση που δημιουργείται από διάφορες αιτίες στις οποίες ο πόνος στην πλάτη είναι μόνο το τελικό σύμπτωμα. Επομένως, παράγοντες όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η σωματική αδράνεια αλλά και οι δυσλειτουργίες της στάσης και της κίνησης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό σχέδιο. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιστήμη δηλώνει ότι η κίνηση είναι η καλύτερη λύση, και ότι η ακινησία, η παραμονή στον καναπέ η στο κρεβάτι  θα κάνει τα συμπτώματα χειρότερα.