ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΟ

 Γράφει ο Αναστάσιος Λάμπρου, Φυσικοθεραπευτής

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ  ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ  ΜΑΣ  ΣΤΗΛΗΣ;

Είναι το πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης μας και αποτελείται από επτά σπονδύλους, τυλιγμένους από το αυχενικό (τραχηλικό) μυϊκό σύστημα. Αυτή η δομή έχει ως στόχο την υποστήριξη του λαιμού και του κεφαλιού, αλλά και την προστασία του νωτιαίου μυελού.

Οι σπόνδυλοι της αυχενικής σπονδυλικής στήλης της σπονδυλικής στήλης αναγνωρίζονται από το γράμμα Α δίπλα σε έναν αριθμό από το 1 έως το 7 (το Α1 είναι ο Άτλαντας, το υψηλότερο, το Α7 το χαμηλότερο).

Κυκλοφορεί  ένας μύθος ότι ο λαιμός πρέπει να είναι ίσιος, με τους σπονδύλους να είναι σωστά στοιβαγμένοι ό ένας πάνω στον άλλο.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος.

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει μια πλήρως φυσιολογική καμπυλότητα που επιτρέπει την βέλτιστη εκφόρτιση του βάρους της κεφαλής, χωρίς να κουράζονται ο μύες.

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ: ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το επιστημονικό όνομα του αυχενικού άλγους είναι ή αυχεναλγία.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι το τοπικό κάψιμο και πόνος στην περιοχή του λαιμού, αλλά αυτό μπορεί να ακτινοβολεί κατά μήκος των ώμων και των χεριών (μερικές φορές με την εμφάνιση μυρμηγκιάσματος) ή στο κεφάλι, προκαλώντας πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη ή ίλιγγο.

Ας δούμε τώρα γιατί συμβαίνουν όλα  αυτά…

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Όπως μπορείτε εύκολα να μαντέψετε, τα προβλήματα του αυχένα  δεν έρχονται από το πουθενά. Η έκταση και η έντασή τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εσάς και τον τρόπο ζωής σας.

Εάν ο αυχενικός πόνος ακτινοβολεί προς τους ώμους, η αιτία οφείλεται συνήθως στις κινήσεις της κάμψης-έκτασης του λαιμού που έχουν προκαλέσει υπερφόρτωση στο ύψος των σπονδύλων Α5 και Α6 (το κάτω μέρος του αυχένα).

Έτσι, εάν κάνετε υπερβολικές κινήσεις και γενικά υπερβείτε τη φυσική κινητικότητα του λαιμού σας, γνωρίζετε ότι αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε συσπάσεις των εμπλεκόμενων μυών και, κατά συνέπεια, στον πόνο πού έχετε.

Εάν, από την άλλη πλευρά, ο πόνος σας περιλαμβάνει  το κεφάλι, κατά πάσα πιθανότητα, η υπερφόρτωση συνέβη στους σπονδύλους Α1 και Α2. Η αιτία, στην περίπτωση αυτή, είναι το κακό του αιώνα μας: Ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Μιλάω ειδικά για όσους εργάζονται ή μελετούν στον υπολογιστή και που υιοθετούν με μεγάλη ευκολία και φυσικότητα μια θέση που φυσικά δεν έχει τίποτα να κάνει με φυσιολογική και σωστή στάση του σώματος.

Αυχεναλγία

Αν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που περνούν τόσες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, προσέξτε…

Σταματήστε για ένα δευτερόλεπτο και δείτε πώς κάθεστε.

Έχετε το κεφάλι σας εντελώς προς τα εμπρός και αναγκάζετε έτσι τους μύες του κακομοίρη του λαιμού να κάνουν τέσσερις φορές περισσότερη δουλειά απ ότι πρέπει.

Θα σας δώσω ένα πολύ εύκολο παράδειγμα για να καταλάβετε καλύτερα το σφάλμα στάσης σας και το στρες στο οποίο υποβάλετε το λαιμό σας.

Κοιτάξτε αυτές τις εικόνες.

ΑυχεναλγίαΠροσποιηθείτε ότι το χέρι μου είναι ο αυχένας σας και ότι η λευκή μπάλα είναι το κεφάλι σας.

Όπως μπορείτε να δείτε στην πρώτη εικόνα, μπορώ να κρατήσω τη σφαίρα χωρίς καμία δυσκολία γιατί, χάρη στην καμπυλότητα, η σφαίρα ξεφορτώνει φυσικά το βάρος της στο χέρι μου.

Τώρα κοιτάξτε τη δεύτερη εικόνα.

Η μπάλα μεταφέρεται προς τα εμπρός και για να κρατηθεί στο χέρι μου πρέπει να προσπαθήσω σκληρά, τεντώνοντας και ζορίζοντας τους μύες του πήχη μου.

Μετά από μερικά λεπτά γίνεται κουραστικό …
Σκεφτείτε μετά από αρκετές ώρες!

Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί μια σωστή στάση για αρκετές ώρες. Συνήθως κανείς το σκέφτεται στην αρχή, αλλά καταλήγει να φέρει το κεφάλι του προς τα εμπρός ή να βυθιστεί στην καρέκλα, αποκτώντας τον ίδιο τύπο έντασης στους μύες τού αυχένα του.

Και για να χειροτερέψουν τα πράγματα, και ή λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει επί πλέον σε μικρές μετατοπίσεις (ολισθήσεις) των σπονδύλων.

Λόγω αυτών των ενεργειών μας,, τα νεύρα που βγαίνουν από το σπονδυλικά τρήματα, μπορούν να συμπιεστούν και να προκαλέσουν όχι μόνο τον αυχενικό πόνο, αλλά  και ενοχλητικό κάψιμο ή την έλλειψη δύναμης στα χέρια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:  ΔΥΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ, ΤΩΡΑ !

Ας συνοψίσουμε μια στιγμή…
Εξαιρουμένων  ιδιαίτερων τραυμάτων, συμβαίνουν αυτά:                                                      .

Ανεπιθύμητες κινήσεις ή λανθασμένη στάση

    • Σύσπαση των μυών
    • Φλεγμονή στον αυχένα

Η μυϊκή δυσκαμψία οδηγεί σε φλεγμονή και μερικές φορές πιέζει τους σπονδύλους σε  κακή ευθυγράμμιση που μπορεί να συνθλίψει ‘η να πιέσει τα νωτιαία νεύρα με το επακόλουθο «κάψιμο» για το οποίο έχουμε μιλήσει λίγο παραπάνω στο ίδιο άρθρο.